« Szolgáltatások - Diétás tanácsadás »

A görög eredetű “diéta” szó, szabályozott táplálkozást, gyógyélelmezést jelent. A dietetika a táplálkozás, az élelmezés tudománya. A dietetikus a megbetegedések gyógyítását célzó korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozási tanácsokat ad.

A dietetikus élelmiszerkémiai, biokémiai és táplálkozástudományi, valamint egyéb hasznos gyakorlati ismeretek birtokában állítja össze az egyén számára legideálisabb táplálkozási tervet. Hathatós segítséget nyújt az életmód változtatáshoz, az egészség megőrzéséhez, valamint a betegség megelőzéséhez. Súlyos betegség, kóros állapot esetén személyre szóló életmód – és táplálkozási tervet állít össze a páciensnek, különös tekintettel kórtörténetére, egészségi állapotára és betegségének lefolyására.

 

A dietetikai tanácsadás az alábbi folyamatokat tartalmazza:

  • Dietetikai/táplálkozással kapcsolatos diagnózis felállítása (anamnézis és táplálkozási terv)
  • A dietetika szempontjainak integrálása az egyén étrendjébe, életmódjába (ennek elősegítésére mintaétrendek, tápanyagtáblázatok szükség szerinti alkalmazása)

 

A dietetikai tanácsadás módszerei:

  • Táplálkozási anamnézis felvétele
  • Antropometriai vizsgálatok
  • Testmagasság, testtömeg, BMI
  • Diagnosztika vizsgálatok
  • Testzsír-százalék meghatározás, étrendi naplóelemzés
  • Étrendi, táplálkozási ajánlások
  • Mintaétrendekkel, tápanyagtáblázatokkal