Gyanújelek

Bizonyos módszerekkel már korán kimutathatók a cukorbetegség megelőző állapotai (pre-diabétesz) illetve bizonyos esetekben a veszélyeztetettek szűréséhez speciális eljárást használnak (terhességi diabétesz).

A cukorbetegség fennállására számos tünet utalhat, biztos diagnózist azonban legegyszerűbben laboratóriumi vizsgálattal lehet felállítani.

Az 1-es típusú cukorbetegség általában gyorsan alakul ki, napok, hetek leforgása alatt. Jellegzetes tünetei az állandó szomjazás, gyakori vizelés és a fogyás.

A 2-es típusú cukorbetegség ezzel szemben akár évekig tünetmentesen zajlik, és már csak a szövődmények megjelenésekor ismerik fel. Már viszonylag korai szakaszban gyakoriak lehetnek a cukorbetegnél a bőrfertőzések, a bőrgombásodás, nehezen gyógyulnak a sebek. Előrehaladottabb esetben az erek elváltozásai dominálnak: látásromlás, érzékelési zavarok, szívinfarktus vagy agyvérzés hátterében gyakran a cukorbetegség áll. Ne hanyagoljuk el a figyelmeztető jeleket, minél korábban kiderül, annál könnyebben megakadályozhatjuk a súlyosabb szövődmények kialakulását!

A terhességi cukorbetegség szűrése a terhesgondozás része, így ma már ritkán marad rejtve Magyarországon.

Ha felmerül a cukorbetegség gyanúja, elsősorban a háziorvoshoz kell fordulni, aki kérni tudja a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat.

Tesztcsíkkal történő vizsgálat nem alkalmas cukorbetegség biztos diagnosztizálására! Általában a reggel elvégzett, éhgyomorra történő vércukorteszt az a vizsgálat, amellyel gyermekek és nem terhes felnőttek esetében megbízhatóan megállapítható a cukorbetegség. A terhességi cukorbetegség szűrését cukorterheléses vizsgálattal végzik a terhesség 24-28. hetében. A módszer igen egyszerű, 1 órával 50 gramm glükóz elfogyasztása után megmérik a vércukorszintet, és ha az eléri vagy meghaladja a 7,8 mmol/l értéket akkor kórosnak tekintendő, és OGTT vizsgálatot kell végezni a diagnózis felállításához.

A fennálló cukorbetegség diagnosztizálható az alábbi eredmények alapján:

  1. Amennyiben a vércukorszint 7mmol/l vagy ezt meghaladó értéket mutat 8 órás koplalást követően. Ez a vizsgálat az éhgyomorra történő (éhomi) vércukorteszt.
  2. Amennyiben a vércukorszint 11,1mmol/l vagy ezt meghaladó értéket mutat két órával 75g szőlőcukrot tartalmazó víz elfogyasztását követően. Ez az orális cukorterheléses vizsgálat (OGTT).
  3. Amennyiben a vércukorszint 11,1mmol/l vagy ezt meghaladó értéket mutat a nap bármely szakában véletlenszerűen elvégzett mérés során, és emellett a cukorbetegségre jellemző tünetek is megjelennek.
  4. A terhességi cukorbetegséget orális glukóz tolerancia teszt (OGTT) segítségével állapítják meg. A vizsgálatot egységesen, az ide vonatkozó szakmai irányelvek alapján standardizált módon, 75 vagy 100g szájon át bejuttatott szőlőcukor (glükóz) alkalmazásával végzik el. Megmérik az éhgyomri vércukor értéket, majd a cukor elfogyasztása után 1, 2 és 3 órával szintén vércukorszintet mérnek. Abban az esetben, ha a mért értékek közül kettő a normális felett van, a terhességi cukorbetegség igazolt.

A cukorbetegség biztos diagnózisának kijelentéséhez a vizsgálatokat néhány nap elteltével ajánlott megismételni!

Sajnálatos tény, hogy amikor kiderül valakiről, hogy cukorbeteg, akkor a betegség már sok éve fennáll, csak nem vesszük észre.

A tudományos szakirodalom szerint, amikor a tünetek (gyakran a cukorbetegség szövődményeinek első jelei) megjelennek, már szervezet vércukorszint szabályozó képességének fele visszafordíthatatlanul elvész. Nagyon fontos lenne tehát, hogy a megelőző állapotot felismerjük, mert ha idejekorán beavatkozunk, akár meg is tudjuk akadályozni a cukorbetegség kialakulását!

A cukorbetegség korai felismerésének lehetőségei

A cukorbetegség kialakulásának kockázatát egy egyszerű kérdőív segítségével megmérhetjük, nem kell hozzá semmiféle műszer vagy szaktudás. A Findrisk kérdőív kitöltésével megállapíthatjuk, hogy milyen kockázati csoportba tartozunk a cukorbetegség várható kialakulása szempontjából és ennek alapján megnyugodhatunk, vagy ha magas kockázati csoportba tartozunk, kérhetjük a megfelelő orvosi vizsgálatok elvégzését.

Bővebben: itt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*