Diabétesz

Amit a cukorbetegségről tudni kell

A cukorbetegség a leggyakoribb anyagcsere-betegség, melynek oka egy a belső elválasztású mirigyeket érintő rendellenesség. A hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon elégtelensége vagy hiánya okozza.
A szervezet az inzulin segítségével juttatja a cukrot a sejtekbe, ezért a hormonhiány következtében a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szőlőcukrot használható energiává alakítani. Ennek következtében kórosan magas cukorszint alakul ki a vérben és a vizeletben.

A cukorbetegség latin megnevezése diabetes mellitus, ami szó szerint „mézédes átfolyást” (cukorvizelést) jelent. A vérből megemelkedett vizeletmennyiség kíséretében kiürül a szőlőcukor, innen ered a betegség neve, melyet középkori orvosok a vizelet megkóstolásával diagnosztizáltak.

A cukorbetegség típusai
1-es típusú cukorbetegség

Más néven inzulinfüggő vagy fiatalkori diabétesznek is hívják. Általában gyermek – vagy serdülőkorban lép fel. A betegség általában hirtelen alakul ki, mert az inzulintermelés a hasnyálmirigy sejtjeinek pusztulása miatt nagyobb részben vagy teljesen leáll.

2-es típusú cukorbetegség

Nem inzulinfüggő vagy időskori diabéteszként is ismert, és általában a negyven éven felülieket érinti. Oka részben az, hogy a termelt hormonmennyiség nem elégíti ki a szervezet inzulinszükségletét, részben pedig lecsökkenhet a szervezet inzulin iránti érzékenysége, vagyis a megtermelt inzulint a szervezet nem képes felhasználni – ezt az állapotot a szaknyelv inzulinrezisztenciának hívja. A hasnyálmirigy eleinte úgy próbálja helyrehozni a hibát, hogy több inzulint termel, de erre hosszútávon képtelen, ezért végül nem tud elegendő mennyiséget kiválasztani ahhoz, hogy stabilizálja a vércukorszintet.

A cukorbetegség leggyakoribb tünetei:
  •  1-es típusú cukorbetegség esetén a fokozódó szomjúság-, éhségérzet, vizelet mennyiség megnövekedése, drasztikus súlycsökkenés, erős fáradtságérzés melyek rendszerint napok, hetek alatt jelentkeznek
  •  2-es típusú cukorbetegségnél a tünetek lassan, évek, évtizedek alatt fejlődnek ki, mint a kifejezett szomjúság- és éhségérzet, gyakori vizeletürítés, ingerlékenység, látásromlás, bőrviszketegség, gyulladásos folyamatok, sebek lassú gyógyulása, megnő a fertőzésre való hajlam, kéz- és lábzsibbadás.
A diabétesz okai és kockázati tényezői
  • Okai

A cukorbetegség mindkét típusának kialakulásában szerepet játszhatnak genetikai tényezők, de megjelenését vélhetően környezeti hatások idézik elő.

Az 1-es típusú cukorbetegség a hasnyálmirigyet károsító vírusos fertőzés következtében alakul ki.
A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázati tényezői közé tartozik az elhízás, az időskor, illetve az örökletesség.

  • Számoljon a szövődmények lehetőségével!

Az 1-es típusú cukorbetegség esetén figyelni kell a szemfenéki erek, a vese hajszálereinek, valamint az idegrostokat ellátó erek károsodására. A 2-es típusú cukorbetegség esetén a szívkoszorúerek megbetegedésére, az agyi-, érrendszeri betegségekre és a perifériás erek szűkülésére.

A diabéteszes láb kialakulásának fő okai között tartják számon a vegetatív idegrendszer károsodását, ami részben az érző és mozgatóidegek károsodását jelenti, és ami leggyakrabban az alsó végtag nem balesetből eredő amputációjához vezet. Megelőzni könnyebb, mint gyógyítani!

Előzze meg a diabéteszes láb kialakulását: ellenőrizze talpát, lábát naponta, mossa langyos vízben, szappannal, majd törölje szárazra. Vágja egyenesre a körmöket, távolíttassa el a bőrkeményedéseket, viseljen szakember által javasolt diabéteszes cipőt és zoknit, körömgomba esetén forduljon szakorvoshoz. Félévente-évente végeztessen lábvizsgálatot szakemberrel.

Tegyen meg mindent, hogy elkerülje a cukorbetegséget! Előzze meg az elhízást, törekedjen egészséges táplálkozásra, mozogjon rendszeresen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*