A görög eredetű “diéta” szó, szabályozott táplálkozást, gyógyélelmezést jelent. A dietetika a táplálkozás, az élelmezés tudománya. A dietetikus a megbetegedések gyógyítását célzó korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozási tanácsokat ad.
A dietetikus élelmiszerkémiai, biokémiai és táplálkozástudományi, valamint egyéb hasznos gyakorlati ismeretek birtokában állítja össze az egyén számára legideálisabb táplálkozási tervet. Hathatós segítséget nyújt az életmód változtatáshoz, az egészség megőrzéséhez, valamint a betegség megelőzéséhez. Súlyos betegség, kóros állapot esetén személyre szóló életmód – és táplálkozási tervet állít össze a páciensnek, különös tekintettel kórtörténetére, egészségi állapotára és betegségének lefolyására.
A dietetikai tanácsadás az alábbi folyamatokat tartalmazza:
- Dietetikai/táplálkozással kapcsolatos diagnózis felállítása (anamnézis és táplálkozási terv)
- A dietetika szempontjainak integrálása az egyén étrendjébe, életmódjába (ennek elősegítésére mintaétrendek, tápanyagtáblázatok szükség szerinti alkalmazása)
A dietetikai tanácsadás módszerei:
- Táplálkozási anamnézis felvétele
- Antropometriai vizsgálatok
- Testmagasság, testtömeg, BMI
- Diagnosztika vizsgálatok
- Testzsír-százalék meghatározás, étrendi naplóelemzés
- Étrendi, táplálkozási ajánlások
- Mintaétrendekkel, tápanyagtáblázatokkal