Gyakoribb lábelváltozások

Gyakoribb lábelváltozások

Érdemes odafigyelni a lábelváltozásokra, különösen, ha Ön cukorbeteg. Tudja, hogy a bőrkeményedések 15%-ából fekély keletkezik?

  • Hólyagot vagy feltörést okoz, ha a cipő mindig ugyanazt a pontot dörzsöli, ha nem pontosan a lábára illő cipőt visel. A cipőbe került kavics, a cipő bélésének kopása, gyűrődése, a zokni varrása szintén a láb feltörését okozhatja. Ha Ön cukorbeteg, lábbelijét minden felvétel előtt ellenőrizze.  Ha bármi hibát talál a cipőben, ne vegye fel többet.

Azt a cipőt, amely kisebesedést okozott, nem szabad többet hordania!!

 

  •  A bőrkeményedés és a tyúkszem jellemzője, hogy a láb ugyanazon pontját rendszeresen nyomás éri, ami megvastagodott bőrréteget hoz létre. A kemény bőr berepedhet, így fertőzési kapu nyílik. A tyúkszem a mélybe terjedő, csap-szerű kérgesedés, amely a bőrt mintegy kilyukasztva, fekély-képződést idézhet elő.
  • Benőtt köröm: A lábköröm széle belenő a bőrbe. A bőr ilyenkor kipirosodik és elfertőződhet. Túl szoros cipő is okozhatja.
  • A bütyök egy olyan lábelváltozás, amely a cipő viselést nehezíti. Cukorbetegek esetén a cipő nyomása miatt külön figyelmet igényel. A bütyök kipirosodhat, begyulladhat és elfertőződhet.
  • Kalapácsujj akkor jön létre, ha a láb boltozatai lesüllyednek, felborul az izmok egyensúlya. Az izomegyensúly felborulását diabéteszes idegkárosodás is okozhatja. Az ujjak felemelkednek, nekinyomódnak a cipő felső részéhez, dörzsölődnek, kisebesednek. Kalapácsujj kialakulásakor ezért egy átlagos cipőben kevés lesz a hely.

Ha önnek bütyke és/vagy kalapácsujja van, mindenképpen konzultáljon ortopéd orvossal a megfelelő cipő kiválasztása érdekében!

  • A cukorbetegség következtében kialakult ideg-ellátási zavar miatt a láb verejtékmirigyei nem kapják meg az üzenetet arra vonatkozóan, hogy puhán és nedvesen kellene tartaniuk a bőrt. A bőr kiszárad és megrepedezik, a repedésekbe kórokozók juthatnak be, fertőzést okozva.
  • A lábgomba következménye viszketés, pirosság és a bőr repedezetté válása. A lábujjak közötti repedések utat nyitnak a kórokozóknak, melyek a bőr alá jutva fertőzést okozhatnak. Akinek magas a vércukorszintje, annak szervezete maga biztosít tápanyagot a kórokozóknak, ami súlyosbíthatja a fertőzést.
  • A talpszemölcsöt vírus okozza. A szemölcsök legtöbb esetben a talp felőli részen jelennek meg.

Amennyiben lábán seb alakult ki, azonnal forduljon kezelőorvosához!